salam to All.


Thursday, January 2, 2014

1.1.2014.
Kawan lama dan yam pudding.

Sudah berlalu hari pertama di tahun baru. Masing-masing berkobar-kobar dengan semangat baru dan azam baru.
Aku? Aku amat jarang berazam, aku lebih senang take each day at a time...semua dugaan yang datang menjengah kita dalam kehidupan tidak pernah terselit dalam azam dan perancangan kita setiap tahun. Pengalaman mengajar untuk aku tidak meletak kan harapan tinggi pada sesuatu tahun, bagus berazam, terutama bila azam itu untuk berubah ke arah yang lebih baik, sedikit perubahan yang berjaya di gapai sudah cukup untuk mengembirakan. Sederhana dalam semua bentuk lebih menepati corak kehidupan aku sebenarnya.
Oh, yang ingin ditulis adalah sejarah hari ini, menepati 1.1.14, aku berjaya menghadirkan diri untuk berjumpa sahabat lamaku, sahabat zaman mrsm yang telah terpisah sejak menghabiskan spm!!! Goshhhh...sungguh lama tidak bersua muka! Bila Nora, mengkhabarkan akan ke kuala Lumpur atas sedikit urusan, kami cepat-cepat menyebarkan berita agar sesiapa yang ada kelapangan boleh berkumpul sebagai 'mini gathering' tahun baru, notis amat singkat, hanya kawan-kawan di sekitar KL sahaja boleh segera mengiyakan kehadiran. Walau apa pun, kesudian Nikki untuk menjadi tuan rumah memberi kelebihan yang manis berbanding dengan perjumpaan di restoren atau hotel...selalunya begitu, pertemuan di tempat-tempat awam yang mempunyai had masa dan keadaan sekeliling akan menghadkan pergerakan, perbualan dan aktiviti sahabat-sahabat yang 'tidak cukup telinga' nak mendengar celoteh masing-masing. Nora hadir dari Kuantan, Bihah dari Damansara, lebih manis bila Jae dapat bersama, yang juga pertama kali ku jumpa selepas tingkatan lima, Shima dan Dr Akmal yang baru pulang dari mekah malamnya juga sudi bertamu dengan buah tangan dari sana serta air zam-zam...Sheila dan suami juga sudi datang, Jana atau lebih mesra kami panggil princess tiba juga, Lebih manis bila sahabat penulis Dear Yayah kami muncul dengan buku terbarunya , catatan dari eau Claire, sahabat yang lebih di kenali dengan nama Farihah iskandar di kalangan peminatnya.
Sungguh bererti permulaan tahun 2014 ini, persahabatan yang kami bina dari zaman remaja tidak pudar di telan zaman. Kemesraan yang kita pupuk sepanjang meniti alam persekolahan berasrama tidak luput ditelan arus kemodenan. Begitulah kami, berpisah dan menyambung semula seperti tidak pernah berjauh. manis bukan? Bertuahnya kami menjadi pelajar dibawah satu bumbung suatu ketika dulu.

Topik perbualan? ahaaa...jika ingin dibincang satu novelpun tidak cukup .....
oh yaaaa.....menu baru kubawa hari tu adalah Yam Pudding! menu impromptu apabila aku gagal mendapatkan pumpkin di kedai berhampiran. Moga Kalian gemar dengan Puding baru itu! :)  :)
terima kasih sahabat, kerana membuat liku-liku hidup ini menjadi lekuk yang penuh kenangan indah.

Dan aku tiba-tiba rindukan kamu, Nong, Fid !!

wassalam.

semuga semua kalian yang menjenguk laman ini diberi ketenangan dan rahmat sepanjang 2014 ini.

1 comment: