salam to All.


Sunday, July 14, 2013

Rendang dendeng | daging hitam


Ramadhan 6.
Tetiba teringin nak masak rendang dendeng, tapi hubby ada gout la pulak...kalau masak sikit, makan sorang tak best huhuhuhu...
Lama dah tak makan masak hitam ni, nampak kat Bazar Ramadhan, tapi malas nak beli, mesti rasanya kelaut. hmmmm..Bagi yang mencari resepi, ini versi saya, mungkin di negeri berbeza rempah dan caranya sedikit berbeza.

ps/ gambar ini di ambil sewaktu sahabat saya memasak untuk buku resepinya. :)
Versi resepi kami agak berbeza sedikit.



resepi.

Rendang dendeng

ingredients
1/kg beef, sliced very thinly ( I mean very very thin)

3 garlic,
2-3 big onions,
10 fresh red chillies,
1 tea spoon coriander seeds (ketumbar)
(bahan di atasdi tumbuk atau blend kasar)


1 table spoon coriander powder 
sedikit tamarind juice/ asam jawa , to taste
2 table spoon thick soy sauce
2 table spoon kicap manis
sugar to taste
salt, to taste
Oil, for cooking


Methods
1. Basuh ketul daging dan potong senipis mungkin. Marinade dengan sedikit garam, gula dan serbuk ketumbar. Selama ½ - 1 jam.

2. Panaskan minyak dan goreng daging yang di perap sehingga rangup. Ketepikan .
3. buang baki minyak goreng tadi , tinggal sedikit untuk menumis Garlic, onions dan cili merah …sampai naik wangi, tambah air asam jawa, gula, ketumbar tumbuk. Kacau.sekejap, tambah kicap pekat dan kicap manis. Kacau sampai wangi satu badan ha ha ha…
4. Masak adunan sampai hamper kering/pekat/mesra…masuk kan garam secukupnya, masukkan daging goreng, kacau sampai rata.

5. Hidang kan dengan pulut/roti/lemang ….he he

Makan dgn nasi panas2 pun sodapppp…;D

P/S.
Kalau daging import dr India, aka daging kerbau kut…rebus dulu ketul daging sampai masak, (bersama garam dan sedikit serbuk ketumbar) kemudian potong nipis nipis masa masih lagi panas…(pandai2 pegang ..melecur kang berparut lak huhuhu)
Lepas tu ketuk dgn pengetuk daging atau ‘ulu lesung’ pun boleh ha ha..satu persatu..bagi lembut daging,
Baru di goreng sampai rangup….
Leceh kan..tapi sedap gop, I buat doh ha ha ha…

*Kalu ganti cili fresh dgn cili kering/potong/rendam/blend kasar pun buleh jugop…

Selamat memasak dan beriftar bersama keluarga. Hari ni Saya tak naik tren, jadi tak ada gambar dan cerita dalam tren nak di kongsi. :)

No comments:

Post a Comment