salam to All.


Wednesday, August 10, 2011

ikan bakar berlada

Assalamualaikum, 
Masuk hari ke 11 sudah kita berpuasa, bermakna 10 hari pertama sudah pergi meninggalkan kita. Semuga 10 hari kedua kita akan menjadi lebih baik dari yang terdahulu. Mungkin ada yang hairan kenapa saya asyik berkongsi resepi pula tahun ini sempena Ramadhan. Saya cuma ingin memaparkan aktiviti harian sahaja, bukan untuk menunjuk-nunjuk lauk pauk seperti tuduhan sesetengah pihak apabila kita meng'upload' gambar gambar makanan berbuka puasa. Tidak sama sekali, menunjuk dan riak itu mungkin terdetik bagi orang2 yang kaya yang menghabiskan ratusan ringgit untuk berbuffet di hotel hotel mewah. Sekadar resepi masakan di dapur yang ala kadar sahaja...apa yang boleh di banggakan? Semuga jika ada yang kekeringan idea untuk menjamu keluarga, boleh mencuba apa yang saya suka..itu saja...

Baiklah...Saya secara personal sukakan ikan bakar sebagai menu berbuka puasa, tidak kira samada bakar kunyit, bakar kosong atau bakar berlada..semua saya suka. Bau semerbak sewaktu membakar ikan itu sudah cukup untuk membuka selera. 5 hari berturut-turut saya menyusur Bazar Ramadhan untuk mendapatkan ikan bakar berbagai perisa, Fuhhh, harga ikan bakar tahun ini sungguh mencanak naik, terkejut di buatnya. Dan seperti biasa, RASA nya masih belum ada yang membuatkan saya ingin mengulangi gerai tersebut..Haizzzz..payah nya nak mendapatkan yang simple dan sedap...akhirnya saya masuk dapur dan bakar sendiri..puas hati...;)


Bahan- bahan.
2 ekor ikan Talapia merah sederhana besar
(atau siakap, pari)
-di bersihkan dan di lumur garam rata.
 3 helai daun kunyit.


5 ulas bawang merah.saiz sederhana besar
3 ulas bawang putih
segenggam kecil cili kering, potong halus,buang biji, rendam air suam, toskan.
seinci halia.
2 inci kunyit segar

2 sudu sos tomato
1 sudu teh pes asam jawa (adabi ada)
sedikit gula
sedikit garam 
sedikit belacan jika suka.
air untuk mengisar.


bahan2 di kisar sehingga halus, atau sedikit kasar bagi yang sukakannya.
lumurkan rata 3/4 dari bahan kisar pada ikan dengan rata. Perap selama 1 jam.
Balutkan ikan dengan daun kunyit.


2) bakar ikan di atas kuali serbaguna atau grill pembakar sehingga separuh masak, terbalik kan dan lumur baki pes tadi pada ikan. Ulang menyapu baki pes pada ikan sehingga ikan masak.
Angkat dan hidang kan panas panas.

ikan talapia yang siap di bakar..yum yum yum..



                                    ais asam jawa bercili untuk cecah ikan bakar....


Bahan Bahan.
asam jawa 1-2 sudu makan
bancuh dalam setengah cawan air, buang biji.


1 biji bawang besar di potong nipis.
5 biji cili padi dipotong halus.
sedikit garam (sesuai rasa)
sedikit gula (sesuai rasa)
campurkan semua bahan dalam mangkuk. biarkan selama 1/2 jam sebelum di guna sebagai pencecah ikan. Itu bagi memesrakan semua rasa cili ,asam dan bawang tersebut.
Selamat mencuba.....anda suka, keluarga pun pasti suka.  


Wassalam.

2 comments:

  1. i loike!!!! dengan air asam..yum yum yum..

    ReplyDelete
  2. teringin nak buat hari ni, tapi tak best makan sorang..huhuh

    ReplyDelete