salam to All.


Sunday, August 7, 2011

Apple Nestum pudding, with apple sauce

Ramadhan kembali lagi, bersama seribu satu ganjaran yang di janjikan. Semuga kita semua dapat menjalani ibadah puasa lebih baik dari tahun sebelumnya.Dan dengan kehadiran Ramadhan juga menjadi satu sumber rezeki berganda bagi peniaga peniaga di Bazar Ramadhan, Kita di Malaysia sudah begitu sinonim dengan kehadiran pelbagai jenis kueh muih lama dan baru di bazar Ramadhan, Lauk pauk juga melimpah ruah di Niagakan. Terliurnya bukan main lagi kan...tapi seringkali terjadi, sebaik pulang dan bersedia untuk berIftar bersama keluarga tersayang. belian kueh mueh dan lauk pauk kita tidak sehebat bau dan rupa. Sering kecewa dengan rasa nya...pernah terjadi pada anda?...tidak?..Begitulah yang sering terjadi pada saya saban tahun, tapi masih tidak jemu berkunjung saban petang...haiii...begitu hebat tarikan Bazar Ramadhan rupanya....Hari ini saya cuba berkongsi resepi saya di sini, resepi ini saya acu cuba tery test bulan puasa tahun lepas, dan ramai rakan rakan saya yang meminta resepi ini kerana tertarik dengan gambar nya...;))


   Sepotong...mana cukup?..


Apple Nestum pudding, with apple sauce.

Bahan bahan nya:
Acuan 8 atau 6 inci bulat.

A) 2 sudu makan gula merah, 
2 sudu makan gula putih, 
2-4 sudu air. 
panaskan sehingga menjadi merah/caremel, goyang rata, taburkan nestum biar melekat rata...ada yg lebih pun tak pe. ;)) ketepikan biar sejuk.

B)4 biji epal merah besar, kupas dan buang biji.
2 biji blend bersama .750ml air
2 biji lagi di potong dadu kecil2.
70g butter.
2 kayu manis ~ 2inci.
3-4 kuntum bunga cengkih.sedikit essence vanilla & gula merah secukup rasa.

PANASKAN BAHAN B SEHINGGA MENDIDIH, DAN LIKAT, MASUKKAN 2 SUDU NESTUM ATAU LEBIH UNTUK PEKATkannya. SEJUKKAN. letak ketepi.

C)mula sediakan air kukusan. (steamer)

D) 5 Biji telur ayam .
1/3 tin susu pekat.
1 sudu corn flour.sedikit apple essence jika ada. letak vanilla pun boleh.
2-4 Sudu nestum.
BANCUH RATA BAHAN  DALAM BOWL. MASUKKAN SEPARUH DARI bahan B dia atas. dan kacau.(Kalau pekat sangat tambah air kosong...kepekatan macam nak buat cream caremel jugak)

E) Tuang ke dalam bekas acuan ber caremel anda.(A)

F) kukus 25-35 minit.

G) *bahan sauce yang separuh tadi boleh tambah gula jika mau manis.

H) bila puding sudah masak, terbalikkan dalam bekas dan tuangkan apple sauce ke atas nya dan sejuk kan....

makan panas panas pun sedap.

p/s hati2 masa terbalikkan..

    Siapppp!! ;), ini versi yang sos nya sedikit.

    Versi dengan sos yang mewah, lebih lemak berkrim..;)

Harap resepi ini dapat membantu suri suri yang suka mencuba sesuatu yang baru. Boleh di kongsi dengan seisi keluarga dengan belanja yang kurang dari berborong di Bazar Ramadhan...
Sekian terima kaseh, Selamat Ber Iftar bersama keluarga.
0 ·  · 




4 comments:

  1. he he he..seorang WIRA mesti tahan Lapour! ;)

    ReplyDelete
  2. Whoaa jadi Chef maya pulok!! bijak2, bila lah dapat rasa masakan Puan Ojie kita nih huhu

    Gambar atas sekali nun bijok, ambe suka natural lighting pada subjek style gitu.

    Keep up boh ;)

    ReplyDelete
  3. ehhhh...Boh ado maghi visit rupanya..makasih BOss!! nak balik masak pulop doh nim..dok dang nak tulis banyok doh...;)

    ReplyDelete