salam to All.


Monday, May 28, 2012

Nasi ayam, (My Version)


Memang berniat nak update blog yang dah lama sunyi ni..tapi minggu ni agak sibuk pula, kerja ofis ada di bawa balik, disamping cuba menyambung kerja tangan yang masih separuh siap. Memandangkan telah berjanji dengan kawan di fb untuk memuat naik resepi Nasi Ayam with steam/baked chicken minggu lepas, saya cuba tulis secara ringkas dan mudah untuk di ikuti. Tetapi satu pesanan, Anda boleh menjadikan resepi saya ini sebagai panduan sahaja, dan boleh di ubah mengikut cita rasa dan selera masing-masing. Saya memang suka memasak sesuatu mengikut apa yang available di dapur, kalau tak cukup satu rencah, boleh diganti dengan rencah lain yang mungkin akan lebih membangkitkan selera kita.

Bahan bahan.
1)      Ayam. Samada seekor ayam dara atau potongan yang di dapati di supermarket.
DAN 2-4 ketul sayap ayam untuk sup. Atau boleh juga kerangka/tulang ayam yang dijual di kedai.Di OTK 3 ringgit seekor kerangka...

Bersihkan ayam dan perap bersama
Seulas bawang merah, 3 -4 bawang puteh, sedikit white pepper dan black pepper, garam secukup rasa dan sedikit sos tiram. (Bagi menjimatkan masa, terus letak kedalam Loyang atau bekas untuk mengukus,)
Ketepikan . Biarkan selama ½ jam atau lebih.

2)      potong sayap/tulang ayam kecil-kecil.

3)      Sediakan air yang banyak (cukup untuk memasak nasi anda dan lebihan untuk di jadikan sup ) Saya gunakan periuk untuk mengukus..2 dlm 1.)

Rebuskan potongan ayam bersama :-
1 labu bawang merah, 2 labu bawang puteh, di potong kasar atau di ketuk2. dan sebungkus kiub ayam (knorr atau Maggie, guna kiub ikan bilis pun ok. ) sedikit garam.

Sementara menunggu, bersihkan beras,
4)      4 pot beras wangi atau basmati atau campuran.  Saya selalu guna 2 pot b wangi dan 2 pot basmati. Untuk 5 org .  Toskan, ketepi.

5)     sediakan 2 labu bawang merah lagi, 2 bawang putih, dan sedikit halia, di potong halus. 

6)      Sediakan rempah untuk membuat sup, atau buka rencah dari bungkusan sup bunjut anda.

(atau bunga lawang, pelaga hindi, bunga cengkih, kayu manis, ‘cabe’, jintan manis/putih, white pepper, ketumbar)

Ketepi kan sebentar.

Apabila Sup mula mendidih, letak kan ayam anda di atas nya kukuskan selama 20-25 minit. Jika ayam anda muda, masa yang  singkat 15 minit sudah memadai. Bila Ayam sudah masak, keluarkan. Ketepi..

Dalam kuali lain tumiskan dgn sedikit minyak bahan 5 dan 6 sehingga wangi dan garing, ambil sedikit kuah sup anda dan tuang kedalam kuali , biar berdesir sebentar dan tuangkan semua nya kedalam kuah sup anda. Kacau dan Rasa sup anda dan tambahlah apa yang anda suka. (serbuk pasti sedap contohnya)   dan daun sup, daun bawang dl...
Matikan api…(penting tu! ) ;))

Kemudian masak beras yang di tos tadi  dalam periuk letrik biasa bersama sup ayam  secukupnya.

Dalam mangkuk campurkan,

7)      Kicap pekat, kicap cair/atau soy sos. Dan sos nenas, atau sos plum atau sos tiram, sedikit garam jika perlu, dan sedikit madu.

8)      Pindah kan ayam kukus anda ke dalam dulang pembakar, dan sapukan ramuan di atas rata2…tambahan seperti lada hitam dan putih atau mix herbs juga boleh jika suka.

9)      Panggang dalam ketuhar ayam tersebut selama 15-20 minit atau sehingga Nampak rangup.

10)  Lebihan juice dari ayam kukus tadi boleh di campur dengan kicap dan sedikit limau untuk di jadikan sos kicap nasi ayam, jika lebih boleh di simpan untuk di jadikan stock ayam.

11)  Bila ayam dan Nasi masak, hidangkan bersama sup, tomato, timun , cili dan sos kicap , taugeh jika suka.

nota:
ANDA juga boleh menghidangkan ayam STEAM tadi tanpa di bakar/baked  bersama nasi ayam.

Tumiskan sedikit bawang merah, bawang putih, dan udang kering hingga wangi, masuk kan sedikit sos tiram, dan sedikit jus dari steam ayam , biar mendidih sekejap, dan tuangkan ke atas ayam kukus (steamed chicken) dan hidangkan.

Cili nasi ayam. Pelbagai versi boleh di dapati di kedai.
Saya suka membuat sendiri dengan

Cili besar.  Cili kering. Buang biji. Kisar sehingga hampir halus. (Bagi yang suka bawang putih, boleh juga kisar bersama 2 ulas bawang puteh. )
Masakkan di atas api sederhana sehingga mendidih, masukkan garam, sedikit gula, potongan halus halia, dan cuka secukup rasa.
Biarkan sejuk dan hiding.


Saya tahu…aturan resepi kelam kelibut sedikit..tapi saya tak punya banyak waktu untuk mengulas nya semula. Harap dapat membantu, cubalah, sedaaaaapppp!!! ;)


Saya nak kena kopek mangga muda pulak..ada orang minta jeruk mangga la pulak isk iskisk…. Bye fo now. Assalamualaikum  .    ;)


Panas panas dari oven. yeezzza!

Ayam yang di panggang/baked/bbq lembut tektur nya dan juicy..yummy

                                                     Ayam yang siap di perap.
bawang merah, bawang puteh. Saya suka 
guna bawang yang saiz/labu besar2. he he
rempah untuk menumis sup.
Tomato, ready... ;)
Timun/cougete/zuchini siap....;))
Kicap siap..maknanya ayam dah masak steaming, sup ready, tunggu Nasi dan 
baked chicken. yehaaa..
sambal dari stock dalam peti sejuk. he he he..(mengilat aci kan?)


*Nota: Ini Ayam steamed, dan di 'sirsm' tumisan serta sos tiram..versi
tak payah baked.

errr..gambar sup tak ambil lah pulak. hohohi.
Selamat mencuba. Tak ada gambar masa hidang sebab sibuk layan anak2 dah, tak sempat dah klik klik klik..;))

4 comments:

  1. salam jiran...nak sikit..lain kali klu masak call yer...lagu pun best ni...take care

    ReplyDelete
  2. woh..ada jiran kat dapur kita ekkk... ;)). Masa nim mesti jiran sibuk kejar burung merata ceruk bukit...tak sempat merasa nasi ayam tuuu...he he

    ReplyDelete
  3. masa masak kena pasang lagu dua tiga kupang....
    sagu penuh padi...
    enam ekor ayam...eh....silap plak...enam ekor burung....
    masuk dalam kuali....
    hikhik...saja nak meng comment blog kak ojie ni....

    ReplyDelete
  4. eeeii..ada orang lawat upanya...kita lamaaa tak masuk blog...huhuhu

    ReplyDelete