salam to All.


Monday, November 18, 2013

Antara Pumpkin pudding dan Chicken Pie

Dalam minggu lepas atas permintaan kawan-kawan, aku buat pumpkin pudding, khas untuk Kak Pah yang balik dari India, dan rakan-rakan yang teringin nak rasa keenakannya setelah di promote secara bersungguh-sungguh oleh kak senior ku di FB..aduhhh...sekarang hari-hari ada yang memohon resepi dan memohon masak kan untuk mereka. Hmmmmmmm...kuota untuk bulan ini sebenarnya sudah rabak untuk dibelanjakan , maksudnya nya kuota bajet untuk menjamu kawan-kawan.
Anak pula tiba-tiba kepingin Pie, chicken Pie yang mak masak..demi anak, buat jugak lah untuk dia, dan bila gambar dipaparkan kat dinding FB, Pie itu juga menjadi perhatian, ishhh..melambung-lambung Like kat gambar Pie tu? Kemudian masuk pula inbox permintaan resepi untuk Pie tu. Kadang-kadang aku hairan, punya banyak resepi kat google/web/tenet, tapi kenapa resepi masih di minta melalui personal? Apakah resepi di laman sesawang tak betul? tak boleh di pakai? Aku selalu ikut juga resepi nih, dan ubah lah mengikut citarasa kita, tak semestinya nak ikut bulat-bulat apa yang terpapar kat blog atau laman masakan tu kan?
Aku bukan tak mahu bagi resepi, aku cuma malas nak menaip satu persatu mengikut aturan. Dan Masalah utama nya, aku masak tak ikut sukatan, semua campak-campak dan agak-agak..jadi bila diminta, aku memang tak tahu nak tulis berat ke, isipadu ke bahan-bahan yang aku guna...ishhhh..susahlah nak sukat satu-satu benda yang nak di guna. Ada juga mohon gambar step by step..waduhhh...aku bukan chef yang nak jual buku masakan, sampai nak ambil gambar step by step, buang masa tau. :)
Pengalaman menjadi jurugambar untuk buku resepi buat aku muak dah nak ambil gambar masakan sendiri. Camana eh, bila tak bagi di kata sombong, kedekut ilmu, bila bagi tapi agak2 sukatan diberi, pun di kata tak mau berkongsi resepi.............Hmmmmmmmmm..suka kau lah labu.....

Tunggulah satu hari, bila ada Vitamin R datang, aku cuba paparkan step by step siap sukatan dan timbangan ya...buat sementara ni, aku nak gi cari timbang dan cawan penyukat dulu kat kedai. :)

byeeeeeee...

No comments:

Post a Comment