salam to All.


Thursday, November 7, 2013

Kimchi Mek Klate



Kimchi, makanan atau lebih tepat lauk sampingan masyarakat Korea yang mendapat perhatian di seluruh dunia. Bagaimana sebuah Negara boleh mempromosikan makanan tradisi mereka sehingga menjadi buruan masyarakat luar terutama di Barat yang rata-rata sifat ego terhadap budaya sendiri yang begitu tinggi? Kimchi, oh Kimchi. Mungkin ramai yang menonton The Kimchi family di Malaysia. Malah bintang filem Korea dan kumpulan music atau band boys mereka cukup terkenal dan menjadi kegilaan ramai gadis Melayu. Dari Winter Sonata ke Oppa Gangnam , semuanya menjadi siulan santai anak-anak Malaysia. Banggakah kita dengan fenomena baru ini???

Apa kata kita promosikan makanan tradisi kita pula,
tempe goreng rangup?
Sambal ikan bilis petai?
Jeruk Binjai?
Jeruk petai?
Tempoyak?
Patin masak asam pedas tempoyak?
Gulai lemak cili api ikan keli?
Kuah lodeh/lontong dengan sambal kicap pekat?
Rendang pekat?
Chili jeruk, sambal jeruk, mangga jeruk, serunding, sambal ikan , sambal kelapa, Oh banyak nya makanan kampung yang aku rindui!!

(Sekarang saya sudah kecur..adalah orang melilau cari jeruk time lunch nih) 

Sebenarnya Jeruk adalah tradisi orang melayu kita juga. Aku ingat sejak kecil memang beratur balang-balang jeruk petai, tempoyak dan cili kat dapur nenek. Zaman dulu belum ada peti sejuk dan cuaca kita yang panas mempercepatkan proses bakteria dalam makanan kita, menjadikan nya cepat basi. Menjeruk adalah salah satu teknik bagi menjadikan sesuatu makanan tahan lama tanpa melalui proses sejuk beku.

Kenapa Kimchi pula yang menjadi bualan? Kenapa?? Kenaaapaaaaaaa…? bergema-gema pertanyaan datang mengetuk fikiranku yang memang sudah berserabut dengan pelbagai subjek lain.
Huh, mungkin rupa paras pelakun Korea yang sering muncul di kaca TV tempatan itu sudah ‘brainwash’ kepala otak kita untuk turut sama memakan makanan mereka juga..berangan kut-kut dah serasi dengan makanan Korea dapat kawan dengan mat-mat atau mek mek Korea pulaaaa…..hah hah hahhhhh….

Melalutlah pula hari ni…dah lama tak MEMblog..macam dah lupa pula gaya atau style penulisan sebelumni.Hmmmmmmmmm tak kesahlah , suka akulah, Blog sendirikan?. :P

Sebenarnya aku ada membeli Halal Kimchi kat kedai, ready to eat pack, dan rasanya huhhh..tak sama macam yang di hidang di restoren mahal Korea. Lalu aku mula study aka google search cara-cara membuat Kimchi tradisi. Fuhhh punya banyak cara yang di pos ke web rupanya. Variasi yang pelbagai ini merupakan keyunikan Kimchi itu sendiri, Resepi Kimchi boleh di ubah mengikut citarasa masing-masing..wahhh..bahan-bahan yang paling asas adalah Tapa cabbage, sayuran lain boleh ditambah mengikut selera. Saya suka!
Rasa juga berbeza, selagi ada keseimbangan antara masin, masam , manis dan pedas, dan yang penting sedap dengan lidah kita, bermakna Kimchi kita menjadi..Ehh Ehhh…inipun aku suka!
Dalam banyak-banyak cara dan resepi yang di poskan di laman web, ini yang paling aku suka, sila klik sini untuk baca secara details. Aku ikut resepi ini untuk cubaan Kimchiku yang pertama, tetapi Tapa cabbage ku potong terus ke 'bite size' , senang nak simpan dan makan..heh heh heh
Selamat Mencoobaaaa! 
Kimchi ku bukan jadi kimchi Korea, tapi akan jadi Kimchi Mek Klate, next batch aku nak cuba letak budu ganti fish sauce tu, amacam???  :)  :)   


😏😏
** Oleh kerana tenet NAZAK, saya akan attached gambar kemudian, sorryyyy**


No comments:

Post a Comment